neljapäev, 23. jaanuar 2020

Vabadussõja Kirepi lahingu 101. aastapäev

Kirepi infotahvlil seisab: 

22. jaanuari öösel jättis Jüri lõbusa laulmise ja pillimängu katki. Ta hakkas kirja kirjutama. Aadressi asemel seisis: „Lahti teha, kui mind maha notitakse...“


23-dal jaanuaril,1919 a, löödi lahingut Kirepis, soomusrongide 1 ja 3 dessantvägede ja kohalikke alasid hõivanud vaenlaste vahel.

Täna möödus sellest verdtarretamapanevast päevast 101 aastat.

Nii kohalikud kui kaugema kandi rahvas kogunes Kirepi bussipeatusesse, kus seisab ka Vabadussõja lahingupaiga suunaviit (0,2 km loode suunal) mälestama siin toimunud lahingus langenud kolme vaprat meest. 

Lõpuks sai teoks ka pikaaegne plaan/korraldus püstitada infotahvel, mis kajastaks ka võõrale silmale siinmail toimunud sündmusi. 
Infotahvel otsustati avada õigel aastapäeva päeval. Sellel neljapäeva õhtul kogunetigi kella 19.00-ks bussipeatusesse, kahe peamise lahingupaiga tsentrisse.

Esmalt sai sõna külavanem Marju, kes tervitas kõiki kohalviibijaid ning tutvustas ürituse kulgu ning ärgitas inimesi peale jutuvestmise osa tulema kindlasti ka lõkke äärde end soojendama ning kuuma suppi sööma.

Seejärel võttis sõna üle Erle Põder, kes peamiselt tegeleski avatud infotahvli jaoks materjali kogumise ning kirjaridadesse seadmisega. Erle rääkis ära infotahvli idee tekkimise loo ning tõi välja Karl Partsi poolt välja öeldud olulised sõnad, mida saate kuulata/vaadata siit: https://youtu.be/FDUvexZ01Ts

Järgnevalt sai sõna Kaitseliidu Elva malevkonna pealiku abi, reservkapten Aarne Salo, kelle osaline sõnavõtt samuti õnneks eelpooltoodud videosse sai. 
Peale A. Salo sõnavõttu süütasid nii kaitseliitlased kui ka kohalikud inimesed küünlad, mälestamaks langenuid. Osad küünlad aga ootavad oma leegitsemiseks pisut tuulevaiksemat ilma.

Peale mälestusküünalde süütamist sai sõna sõjaajaloolane Urmas Salo, kes rääkis ka laiemalt Vabadussõjas toimunud käikudest, juhtunust ning pani käima elava kujutlusvõime tol ajaperioodil toimunust. Ta teadis täpselt rääkida, kes kuidas haavata sai ning kui kaua võis minna aega haavatu viimse puhkuseni jõudmiseni. Tänu talle saime taas langetada pea nende meeste auks, kes ei pidanud paljuks anda elu Eesti ja eestlaste vabaduse eest.
Sõnavõtt on kuulatav ka neile, kel ei olnud võimalik kohal viibida, siin: https://youtu.be/sH4qKcTODWg

Peale U. Salo sõnavõttu leidsid oma tee eredate tähtedena langenud meeste auks taevasse ka sümboolsed kolm raketti. 

Seejärel suunduti läbi küünaldega palistatud jalgraja üle maantee asuva ühe peamise lahingupaiga varemete taha, kus ootas külalisi lõke, kuum supp kehakinnituseks ning külma peletamiseks ning võimalus vabamas keskkonnas üksteisega juttu puhuda. 

Kogu toimunud ürituse pildigalerii on leitav siit: https://photos.app.goo.gl/XmFKVoXuVhNh44ap6

Aitäh kõigile!


Erilised tänud ka Kalev Kork'ile kes organiseeris kohale nädalajagu varem ka mälestuskivi.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar