neljapäev, 30. jaanuar 2020

Elva vald tunnustas kogukonnaedendajaid ja kauneid kodusid

Täna, 30. novembril anti Elva valla Külade Kärajatel Konguta Rahvamajas üle kogukonnavaldkonna ja Elva valla kaunis kodu 2019 tunnustused.
Aasta küla tiitli sai Kirepi küla. Elva abivallavanem Marika Saar ütles, et kandidatuuri esitajad tõid välja nii Kirepi küla omaalgatuslikkuse kui ka kogukonnast hoolimise. „Täpsemalt toodi välja see, et Kirepi küla paistis silma omaalgatusliku ideega paigaldada külas Ahhaa-pingist inspireeritud postkastialused, millest on juttu olnud ka ajakirjanduses."
Abivallavanem lisas, et peale selle on küla eestvedajad tundnud muret elanike ja eriti laste turvalisuse pärast. „Nii esitasid nad 2019. aastal Elva valla kaasava eelarve projekti idee muuta Kirepi bussipeatused valgustatuks ning idee sai ka rahastuse," sõnas Saar.
Aasta kogukonna edendaja laureaat on Marju Jõks, kes on Kirepi küla külavanem. „Kandidaadi esitajad tõid välja, et Marju on korraldanud suuri ühisettevõtmisi, nagu näiteks talgupäev „Teeme ära!", korraldatud on mitmeid külarahvast kaasavaid koosolekuid, tegemisel on küla arengukava ning edukalt võeti osa ka Maal elamise päevast, mis tõi Kirepi kanti väga palju rahvast," kirjeldas Saar.
Abivallavanem lisas, et Marju puhul on tegemist kohaliku sädeinimesega, kelle tubli eestvedamine tõi Kirepi külale juba teist aastat Elva valla aasta küla tiitli. Samuti sai MTÜ Kirepi Kogukond Tartumaa aasta projektivaba tegu 2019 tiitli just Ohhoo, Ihhii, Juhhuu ja Ehhee siltidega.
Elva valla 2019. aasta kauni kodu tiitli sai Liia ja Endel Tilgari kodu Metsalaane külas. Elva Vallavalitsuse vallaarhitekt Jaanika Saar ütles, et Liia ja Endel Tilgari kodu on suurepärane näide hästi planeeritud ja korraldatud kodust. „Nende kodu on koht, kus sa puhkad ja teed aiatöid, see koht annab sulle lauale meelepärase ning võimaluse nautida maailma armsamaid ja ilusamaid vaateid."
Elva valla 2019. aasta kauni ehituse tiitel läks Palupera Põhikooli ajaloolisele mõisahoonele. „Palupera mõisa puidust ajalooline peahoone pärineb 1860. aastatest ja on koos ajaloolise mõisapargiga säilinud suurepärase eeskujuliku kompleksina," rääkis vallaarhitekt ja lisas, et säilinud on ka mitmeid kõrvalhooneid. „Mõisahoonet võib pidada paiga südameks, sest selles tegutseb 1933. aastast kool, mis hoiab ümbruse elu-olu kirevana," sõnas ta.
Tunnustuse pälvinud esitatakse ka 2020. aasta kevadel „Kaunis kodu 2020" maakondlikku vooru.
Elva valla kauni kodu konkurssi korraldati esimest korda ja konkursile laekus sel aastal kokku 10 nominenti: 7 kodu ja 3 avalikku hoonet. Esitatud nominendid paiknesid üle kogu valla: Elva linnas, Rannus, Rõngus, Puhjas, Paluperas ja Aakres.
Nii Elva valla kogukonnavaldkonna aunimetuste laureaadid kui ka Elva valla kauni kodu laureaadid valisid välja vallavalitsuse moodustatud komisjonid.
Traditsiooniliselt antakse tunnustused üle Ühisnädala raames, mis on üle-eestiline kodanikualgatust ja kodanikuühiskonda tutvustav nädal.
Lisainfo:
Marika Saar, abivallavanem
marika.saar@elva.ee või tel 522 7013

Jaanika Saar, vallaarhitekt

Originaalartikkel leitav siit: ARTIKKEL

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar